Wat is iriscopie?
- Sam
- 9 mrt
- 2 minuten om te lezen
Iriscopie het bepalen van de gezondheid van een persoon door middel van het bestuderen van de ogen. Het is een hele oude methode die al vele jaren over de hele wereld wordt gebruikt.
Een klein stukje geschiedenis
In oude Chinese en Griekse culturen werd het oog vaak bestudeerd door heelmeesters. Hoewel dit nog niet écht valt onder de term irisdiagnose zoals we die vandaag kennen, waren ze zich toen al bewust van het feit dat het oog veel weergeeft over de gezondheid en het welzijn van een mens. De ogen liegen niet.
Iets minder lang geleden, rond 1670, kwam het eerste boek over iriscopie uit, geschreven door een Duitser genaamd Philippus Meyens. Sindsdien heeft de iriscopie zich ontwikkeld. Er zijn vele boeken over geschreven en het wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde.
Waar kijken we naar bij de irisdiagnose?
Zoals de naam al zegt, kijken we bij de irisdiagnose naar de iris. Dit is het ronde, gekleurde en getextureerde deel rondom de pupil. Maar in de irisdiagnose nemen we ook de pupil en de sclera (het oogwit) mee. We kijken naar vorm, structuur, kleur, pigmenten, afwijkingen, vervormingen en nog veel meer. We zijn vooral op zoek naar tekens die afwijken van de norm. Dit geeft ons namelijk inzicht in de gezondheid van deze specifieke persoon.
Wat kan je in een oog zien?
De irisdiagnose geeft ons informatie over specifieke organen en laat zien of deze organen belast zijn. In de iris kun je bijvoorbeeld zien hoe sterk de spijsvertering is en of deze belast is. Ook kun je zien hoe het met de toxines in het lichaam gesteld is. Je kunt waarnemen of het lichaam toxines goed kan uitscheiden of dat hier problemen optreden.
Maar niet alleen dat, je kunt in de iris ook mentale en emotionele thema's terugzien. Je kunt zien hoe een persoon werkt en welke eigenschapskenmerken hij of zij heeft. Ook kun je terugzien of een persoon last heeft van fysieke of mentale stress.
De iris kan dus ontzettend veel informatie geven en is daarom ook een erg waardevolle tool om in te zetten binnen de natuurgeneeskunde.

Bronnen: Instituut CAM. (2023). Irisdiagnose. Instituut CAM. & Carroll, D., & Brown, B. (2004). Praktische iriscopie. Librero.
Comments